Søk

Hvorfor skal jeg stå å jobbe?

Hvorfor skal jeg stå og jobbe? I dag er alle forskere og fagpersoner enige om at stillesitting er skadelig. Alle er enige om at bevegelse og variasjon er viktig. Det enkleste og viktigste enkelttiltaket for de fleste er å reise seg opp av og til. Vi i OfficeAid hører ofte «ja, jeg står litt når jeg har vond i ryggen, men når er jeg bra blir jeg sittende». Eller «jeg synes det er så slitsomt å stå jeg».  Det er jo et hjertesukk at 83 % av alle, som har det fantastiske hjelpemiddelet hev/senk arbeidsbord, ikke bruker den muligheten til variert arbeidsstilling i det hele tatt. Vi er ganske sikker på at grunnen til at så mange av disse fantastiske hev/senkbordene står ubrukt, simpelthen er at mange ikke vet hvorfor, eller hvordan, eller hvor mye de skal brukes.

Det er mye «alvor» og «sykdom» og «farlig»- prat når det gjelder risikoen ved stillesitting. Vi i OfficeAid er mye mer opptatt av å snakke om de fantastiske fordelene med å variere mellom å sitte og stå, men i håp om å motiverer deg til endring forsøker vi å skremme deg litt. Viste du at vi reduserer risikoen for flere typer kreft, spesielt lunge og tarm, med over 30 % ved å betydelig reduserer tiden vi sitter stille. Det samme gjelder risikoen for diabetes. Risikoen for muskel og skjelettplager reduseres også drastisk. Nyere studier indikerer at risikoen for depresjon reduseres med mellom 15 og 55%.

Ikke alle blir motivert av skremming, så da tar vi heller og fokuserer på alle oppsidene ved å stå og jobbe. De tingene vi nå nevner, er jo noe vi som jobber med dette visst lenge. Alle de vi har hjulpet er temmelig entydige i sine tilbakemeldinger, men det er jo flott å ha litt studier å støtte seg på også. Dette er noen av de mest interessante oppdagelsene, som viser verdien av å stå.

En engelsk undersøkelse ville finne ut hvor mye trening det tilsvarer, bare det å reise seg opp  noen timer om dagen.  De brukte en haug måleinstrumenter på en gjeng eiendomsmeglere på et kontor der de «tvang» dem til å stå hele dagen i en uke. Resultatet viser at dersom vi står bare 2-3 timer hver dag for eksempel 1 time om morgenen, 1 time etter lunsj og en på slutten av dagen tilsvarer det 6-8 helmaraton på et år. Kjenner du noen som løper 8 helmaraton på et år? Kanskje ikke, men du kjenner sikkert mange som står mye. Ja, vi kan faktisk trene mens vi er på jobb.

De vi snakker med som står, og det gjelder oss selv også, melder om at man føler seg mer opplagt. Du er mer på når du står. Et eksempel du kanskje kjenner deg igjen i. Sist du var i en budrunde, du reise deg da? Eller når du ser på TV og vi vinner olympiske medaljer, du kjenner trangen til å reise deg da? Når det blir skikkelig spennende og når vi virkelig vil noe, da reiser vi oss opp.

En undersøkelse gjort ved Harvard ville finne ut om vi er mer effektive når vi står.  De tok en gruppe på 168 mennesker med samme jobb og utdannelse, de fikk samme oppgave å utføre. Halvparten sto og halvparten satt. Det viste seg at de som sto var i snitt 46,8% mer effektive enn de som satt!  46,8%, der er mye det! Det betyr jo ikke nødvendigvis at du skal jobbe mye mer, men det betyr at du har mer overskudd når vi kommer hjem fra jobb. Mer overskudd til familie, til venner og til fritidsaktiviteter.

Menneskekroppen er laget for å spare energi. Vi er jo helt fysiologisk like i dag som våre forfedre var for 10.000 år siden. Den gangen var det viktig å spare mest mulig energi, hvis ikke hadde vi sultet i hjel om vinteren. I dag er det de færreste i vår del av verden som har behov for denne sparingen av energi, men like fullt skrur kroppen fettforbrenningen helt ned når vi setter oss. Det fantastiske er at, når vi reiser oss dobles den umiddelbart!

Oppsummert: Du kan trene mens du jobber, du blir 47 % mer effektiv, og du dobler forbrenningen. Samtidig forebygger du mot farlige sykdommer og lidelser som ryggvondt. Du føler deg rett og slett bedre, og det er faktisk for de aller fleste veldig enkelt å gjennomføre. Det handler om vaner. Her er litt hjelp på veien.

Det siste du gjør før du går fra jobben er å justere bordet ditt opp i stå-posisjon. Da står det klart når du kommer om morgenen, og du minnes på at «ahaaaa, det var stå jeg skulle». Stå så en time, eller gjerne mer. Kjør igjen bordet opp før du går til lunsj.  Da står det klart når du kommer tilbake og du minnes på at «ahaaaa, det var stå jeg skulle». Stå en time eller mer. Etter lunsj er også den viktigste tiden for de fleste å stå. Vi har nettopp fylt magen med mat og fordøyelsen krever mye blod fra kroppen. Setter vi oss da ned vil vi i tillegg trykke sammen mellomgulvet, og dermed gi mindre plass til lungene. Det er en viktig årsak til at vi ofte blir trøtte kort tid etter lunsj, ved å reise oss, utbedrer vi dette.

Snitt stillesittingstid for en voksen nordeuropeer er i dag er nær 12 timer. Ulempene og risikoen ved 12 timers stillesitting utjevnes faktisk ikke helt selv om du trener hver dag, selv om det selvsagt er til stor hjelp.

Å stå mer enn vi allerede gjør på jobben, er noe nær alle kan få til. Reis deg 2 timer hver dag, øk gjerne etter hvert, men begynn med en mengde du klarer å opprettholde. Alle opplever at ståing er slitsomt, og da serlig statisk ståing rett opp og ned på gulvet. Sjansen for at du lykkes, mange mange mangedobbles ved at du står på noe. Dette "noe" er en av våre mange balanseverktøy, som både avlaster, motiverer, utfordrer og stimulerer. 

backapp 360

Vi erfarer også at de som også bytter ut sin kontorstol med en høyere balansestol, står mye mer enn de som må løfte rompa helt opp fra en vanlig kontorstol, så ta gjerne en titt på en av våre balansestoler også.

Filters
Sort
display